Akçaabat için turizm ne ifade ediyor?
Bu sorunun cevabı mevcut potansiyelimizi tahlil ederek ancak cevaplayabiliriz. Şimdi, Akçaabat; Zengin Kültürel mirasa sahip. Anıtlarımız, taş köprülerimiz, Eski evlerimiz, tarihi Cami ve mezarlıklar var. Doğası ise bambaşka; Yaylaları, mezereleri, şelaleleri ve tabiat parkları
-- Kayabaşı ve Sera Gölü-- endemik bitki çeşitliliği ile gelen turistleri büyülüyor. Folklorunda kendi has HORONU ile dünya birincisi oldu. Ayrıca KEMENÇE kaydeleri ile diğer beldelerden ayrılırız. Yılların getirmiş olduğu bu birikim kendi ekosistemini oluşturdu. İlçemizin her bir köşesi ayrı bir tat kadar, gelen misafirlerine. Bu tadı dahada lezzetli hale GETİRMELİYİZ! Nasıl mı? Birlikte bir hareket simülasyonu oluşturarak. Mesela; Gastronomi alanında; Aşçılarımızı yılın belli zamanlarında yeni damak tatları ve pişirme tekniklerini öğrenerek, turistlere, görsel şölen ziyafetileriyle dikkatlerini çekebilmeliyiz. Mekanlarımızın dekorlarında ve tarzlarında kimlikler inşa etmeliyiz. Otellerimizde kafelerimizde çayocaklarında Akçaabat'ı anlatan, hafızalarda iz bırakacak, stilleri oluşturmalıyız. Turizmindeki güçlü ve zayıf yanlarımızı tespit etmeliyiz. Örneğin; Kışın, Dağ ve yayla turizm için Dağ otellerine fazlasıyla ihtiyacımız var. İlçemizin zayıf kaldığı alanlarda çalışarak güçlü hale getirmeliyiz.
Akçaabat'ın İsmi büyük! Hak ettiği konumdan ise çok uzak. İsmin buralara gelmesinde çok emekleri olan kişileri yad edebilmeliyiz. İlçemizin kahramanlığını ön plana çıkartan mücadeleci ve teslimiyeti kabul etmeyen! Sargana Destanı ve anıt alanı mutlaka yapılmalıdır. Hıdırnebi yaylasında çok geniş bir dernek çimenine ihtiyaç var! Hem geniş, hemde düz bir alan oluşturulmalı ve Dernek zamanı misafir ağırladık mı en az günlük 20-30 bin kişiyi ağırlayacak bir kapasiteye getirmeliyiz. (Yol sorunu mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır)
Şelalelerimiz! Gün yüzüne çıkaramadık, Gölümüz var tanıtamadık. Tarihi evlerimiz var yolu kötü! Bir şehirde aynı anda, yayla,göl ve deniz, tarihi evleri bir arada sunan bir yer yok!
Bu Şehrin en güzel tarafından bir taneside çok büyük bir salıpazarı vardı. bunu kaybediyoruz. Akçaabat ismi ile büyük, zayıf yönlerimiz çok bu yazdıklarımız da zayıf kaldığımız yanlarımız. Dilek ve temenniler ile iş yürümez, bizdeki de o misal! Bir kültür haritasına ihtiyacımız var.
Hangi köyde yada hangi mahallede ne var? Bunu turistin hizmetine suna bilmelisin.
Sivil toplum ve yerel yönetimlerle Belediyenin işbirliği ile Çok acil kültür haritasını ve mobil uygulamasını hizmete sunmamız lazım! Ayrıca turizm danışma ofisinin turistik her mekanlarda kurmalıyız. Oluşan sorunlara anında müdahale edebilmeliler. Aksayan hizmetler için mobil ekipler kurulmalı ve bizim aynamız olan bu yerleri! Her anlamda el üstünde tutmalıyız! İlgi ve alakalı olabilmeliyiz.
BİZ GERÇEKTEN TURİZM İSTİYOR MUYUZ? Bu eksiklikleri gidermeliyiz. Yetkili makamda bulunanlar bu konuda taşın altına ellerini koymalılar. Ab projeleri hazırlanıp birlikten kuvvet doğar ilkesi ile hareket edilerek, İlçemize katkı sağlayabiliriz. İngilizce kurslar düzenleyerek çalışanların ingilizce seviyeleri yükseltilebilir. Arapça kurslar düzenlenerek ihtiyaca cevap verebiliriz... Gönüllülük projeleri ile çalışanları yurt dışında dillerinin geliştirmek için gönderebiliriz. liste uzayıp gidiyor... Yine görüşmek dileklerimle Allah'a emanet olun!
Selam ve Selametle Osman LERMİOĞLU
Hasan Hüseyin Karabağ 2 Yıl Önce
Akçaabat özelinde eksiklerin tespit edilmesi ve yapılacak işler konusunda çözümler sunan bir yazı okudum. Ülkemizin doğal ve kültürel zenginliklerini bir arada barındıran şanslı belgelerden biridir Akçaabat. Eski olanı bozmadan estetik kaygılarla korumak, var olan değerleri gün yüzüne çıkarıp ülke ve dünya gündemine taşımak şehre kazançlar getirecek, bundan da tüm halkımız fayda sağlayacaktır. Bu bilincin oluşması yönünde bu tespitlerin ilk adım olup harekete geçilmesini dilerim.