Türkiye'de siyaset artık halkın umudu değil. Buna rağmen iltimasın, torpilin, kayırmacılığın, imtiyazın işler olduğu bir sistemde; bu sistemi yıkması gereken halk ne yazık ki kolayı seçip sistem neyse ona uyuyor. Böylece tüm bu erdemsiz süreçleri de siyaset üzerinden yürütüyor. Neyse bunlar daha geniş çerçevede ele alınabilecek bir mevzu, zaten okurların da bu konularla çok ilgili olabileceğini sanmıyorum.
***
Cumhur İttifakı (Yani AKP-MHP) seçime ortak şekilde giriyor. Diğer tarafta İyi Parti -haklı ve geç kalmış bir şekilde- ittifakı dağıttı ve orada bağımsız şekilde seçime giriliyor.
Gelelim Akçaabat boyutuna… Partilerde de genel oy sıralamasına göre küçük değerlendirmelerde bulunalım.
AKP, malûm iktidar partisi. Adaylık için başvuranların karmaşık niyetleri oluyor. Kimi gerçekten aday olmak isterken kimileri de yöneticilik yaptıkları kamu kurumlarında yükselmek için siyasi şov peşinde! Hatta bunları yaparken kamu kurumunda, yöneticiliğini yaptığı memurları kendi siyasi çalışmalarında kullanmaktan bile geri durmuyor.
Şu çürüklüğe bakın, adaylık için istifa ediyor ama devletten maaş alan çalışanları şahsi siyasi çalışmalarına dâhil ediyor! Madalyonun bir yüzü bu, diğer yüzünde ise siyasi, sosyal hiçbir başarıya imza atmamış isimler, cüretkâr bir tavırla ortaya çıkıyorlar.
Geçelim…
Osman Nuri Ekim'in adaylığı resmen netleşmişti ancak bir grup ilçe belediye başkan adaylığıyla ilgili bir gözden geçirme sürecine girildi. Bu ilçelere Akçaabat da dâhil. Bu da jurnalcilerin, siyasi entrikacıların son kozunu paylaşacağı anlamı taşıyor.
Bize göre Ekim kesin gibi ancak bu süreçlerde kimin nereye etki edeceği belirsiz. Siyasi sistem ne yazık ki buna yol açıyor.
Aday olanlardan bir isim de Eski İlçe Başkanı Hüseyin Altıntepe idi. Altıntepe için "hasbelkader ilçe başkanı olmuş" denebilir. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifinde bile birden fazla aday olmuş kazanamamış bir isim koskoca Akçaabat'a aday olup geniş teveccühe mazhar olabileceğini düşünüyor, garip.
***
CHP adayını ön seçimle belirledi. Doğru da yaptı ve belli ki AKP adayıyla yarışacak aday CHP'nin adayı Osman Kalyoncu olacak. Ancak amatör süreç, güçsüz CHP yönetimi, etkisiz muhalif süreç ve bugünlere kadar iddiasız bir CHP Akçaabat'ta seçimi asla kazanamaz.
Hiçbir altyapı söz konusu değil. Daha önce ilçe başkanı olan şimdiki İl Başkanı Mustafa Bak, Akçaabat'ta muhalefetin m'sini yapmış bir isim değildir. Seçime yaklaşık 2 ayın kaldığı süreçte önceki akşam kendisiyle futbol maçı izlediği bir restoranda karşılaştık. Hem yerelde hem genelde başarısız muhalefetlerinin sonucunun halka mal olduğunu kendisine bir kez daha ifade ettik. Tesiri var mı, bilemeyiz. Zaten tüm sözlerimizin özeti Fuzuli'nin "Söylesem tesiri yok, Sussam gönül razı değil." beytiyle özetleniyor.
***
İyi Partide aday bulamayan (ya da bulmak istemeyen) İlçe Başkanı Erol Gedikli, sürecin sonunda kendini aday olarak ilan etti. Süreci iki ihtimalle değerlendirelim:
1-Aday bulunamadı.
2-Aday bulunmak istenmedi.
Bulunamaması anlaşılıyor, açıklanmaya ihtiyacı olan aday bulunmak istenmemesidir. Bu ihtimal, Gedikli'nin kendisinin "son çare" olarak göstermek istemesinin bir özetidir. Süreç bilerek zora sokuldu ve nihayetinde "eh iş başa düştü" minvalinde, iddia beklenmeyen ancak siyasi ve sosyal tanınırlık avantajının elde edildiği rahat bir ortam hazırlanıldı.
Bu ihtimal şu anda Akçaabat'ta seslendirilen bir ihtimal. Bizce de gayet gerçekçi.
***
Kısa da olsa MHP'den bahsedelim. MHP, ittifak kapsamında AKP ile seçime girecek. Meclis üyesi listesiyle isimlerini Meclise sokmayı planlıyor. Şu anda MHP'nin ana gündemi bu.
Mevcut meclis üyeleri arasında bir kez daha isminin yer alması gereken isim Melikşah Atasoy'dur. Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyebilme düsturunu benimsemiş bir isimdir. Belediyecilik konusunda kendisini sürekli geliştiren ve gelecek vaat eden bir isim.
Hasan İncehasan da itiraz etmeyi bilen isimlerden. Sağlık sorunu veya kendisinin istememesi ihtimaliyle belki tekrar aday gösterilmeyebilir. Ancak talebi hâlinde muhakkak değerlendirilmelidir.
MHP'de Serkan Altuntaş ve Hasan Yol isimleri muhakkak dikkate alınmalıdır. İlçeye ve MHP'ye katkıları önemli olacak isimlerdir. Mecliste sadece "çocuğunu işe koymak", "gezilere katılmak" maksatlı bulunmayacak isimlerdir.
***
CHP'den istifa eden Tuncay Demirci, son Akçaabat Belediye Meclisinin en önemli isimlerinden biridir. Bir parti listesine koymaya cesaret edemezse muhakkak bağımsız aday olmalıdır.
Yeni Mecliste tekrar bulunmalıdır.
***
Saygılarımla…