Murat Zorluoğlu’ndan tuhaf açıklama

Murat Zorluoğlu : Planı yaptık diye yarın raylı sistem olmayacak

Murat Zorluoğlu’ndan tuhaf açıklama

Trabzon Büyükşehir Belediyesi meclisinde dün gündem maddelerinden Ulaşım Ana Planı gelerek kapsamı anlatıldı. TUAP projesinin 5 milyon TL’ye ihale edildiği açıklandı. 

Ulaşım Daire Başkanı Fatih Bayraktar, mecliste sunum gerçekleştirdi. Ardından meclis üyelerine söz hakkı verildi.

ŞAHİN “21 BİN KM’LİK AĞDA 1400 KM’LİK ÇALIŞMA YAPILDI”

Mecliste söz alan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, “Emeğe saygımız sonsuz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu çalıştay kaç km’de yapıldı. 21 bin km’lik ağda 1400 km’lik çalışma yapmışsınız. Trabzon’un köy yolları var. Bunlara grup köy yolları diyoruz. 32 tane grup yolu var. Bu yolların toplam 21 bin km’lik yol ağındaki oranı 856 km’dir. Nüfusun yüzde 65’i bu yollardan yararlanıyor. 1999 yılında da bakanlığın talimatıyla ben master planı yaptım. Çalıştay yapılmış bu bir eksikliktir. Bu yolda tek yetkili çalıştay yapılmışsa ve plan hazırlanmışsa Büyükşehirdir.

RAYLI SİSTEMİN 2004 YILINDA PROJE İHALESİ YAPILDI

Verilere gelince bunlar yeni değil. 1. Ve 2. Stratejik planların hepsinde bunlar var. O. Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Büyükşehir’deki 5 yıllık ve Zorluoğlu’nun 5 yıllık dönemlerinde var. 2004 yılında sizin planladığınız Meydan’dan Akyazı’ya olan raylı sistemi o dönemin başkanı proje ihalesini yapmıştı. Rantabl değil dedi. Bunu yapan Fen İşleri Müdürüne de idari soruşturma açtı. Rafa kalkmıştı. 

TELEFERİK RANTABL DEĞİLDİ YİNE GÜNDEMDE

Teleferik koymuşsunuz. Meydan’dan Boztepe’ye. Gümrükçüoğlu’nun 61 projenin 2.sırası. 30 kez söyledim. 61 projenin ikincisi niye yapmıyorsun? ‘Söz verdik ama çok da rantabl değil’ dedi. Şimdi yine gündemde. Kanuni Bulvarı… Türkiye’nin en büyük projelerinden birisi. Girişi tünel içerisinden olmaz. Üzerine hiç cep koymamışsınız. Çalıştay’da önemli olan buradaki Meclis iradesi. Siyasi partilen üyeleri olarak irade koyup yaptırırsak benim hoşuma gider. Yaptırmazsak sonraki belediye başkanı farklı plan yapılır. 

VATANDAŞ RAYLI SİSTEM BAŞLAYACAK SANIYOR

Vatandaş sanıyor ki bu ulaşım master plan kabul edildiğinde Meydan’dan Akyazı’ya raylı sistem başlayacak. Bu böyle değil. Trabzon’un bundan sonraki yol haritasıdır. Eklemeler ve çıkartmalar olabilir” dedi.

ZORLUOĞLU “KABUL ETTİK DİYE YARIN RAYLI SİSTEM OLMAYACAK

Başkan Zorluoğlu, “İlk kez yapılıyor onu düzeltelim. Yoksa Trabzon’un 50 yıla daha ihtiyacı var. Bu bir master plan. Şehrin ulaşım ile ilgili tüm verilerini toplar, gerekli analizleri yapar ve büyük öneriler koyar. Ulaşım meselelerinin 2040 yılına kadar merkez ve ilçelerinin tamamını kapsayacak şekilde öneriler gerçekleştirir. Master plandır ve özverili bir çalışma ile ortaya konmuştur. Köy hizmetlerinin yıllık yatırım planı değil. Trabzon’un 20 yıllık ulaşım alanındaki çözüm önerilerini bütüncül olarak ortaya koyan bir plandır. 

Verileri ortaya koyduk. 20 bin km’nin üzerinde yol ağı var Trabzon’un. İlk kez ortaya konulan öneriler de değildir. Yayalardan başlayarak araçlar, bisiklet yolları ve diğer motorlu taşıtların motorsuz taşıtların gideceğiz yollar, kavşaklar, havaalanı, terminal gibi ulaşım aksları, hafif raylı, toplu taşıma, yeni yol bağlantılar, yeni hatları öneriyor. Uzungöl, Sümela Manastırı ve turizm destinasyonlarının mutlaka öneri olarak yer alacağını ifade etmek istiyorum. Meclis ile birlikte planı kabul ettikten sonra uygulamasını da yakın bir şekilde takip edeceğiz. Kabul ettik diye yarın raylı sistem olmayacak. Hafif raylı sistem, Ulaşım Master Planının küçük bir bölümüdür. Öne çıkmasının sebebi vatandaşımızın beklentileridir.

BAKANLIĞIN ONAYINDAN SONRA BAŞLAYACAK

Şehir olarak bütüncül bir yapıyla hafif raylı meselesini merkez idarenin gündemine aldırıp kısa zamanda hayata geçirmek amacımız. En önemli önceliklerimizden birisidir. Büyük bir proje ve merkezi hükümetin koyduğu kriterlere uyup uymadığını gösterme nitelikte. Tramvay veya hafif raylı sistem için koyulan kriterleri karşılıyor. Artık bunun Ulaştırma Bakanlığı’nın onayından sonra yatırım kapsamına alınarak hayata geçirilmesini sağlamalıyız. 4.8 milyon Euro’luk SAMP dediğimiz kentsel hareketlilik eylem planı çerçevesinde yürüteceğimiz projeler var. Hibe bir projedir. SAMP’ın içerisinde yaya yolları, bisiklet, kavşaklar, kaldırımlar vs gibi hususlar inşallah gerçekleşecek” diye konuştu.

GENÇ “İÇ TRAFİĞİ RAHATLATACAK ÇOK ÖNEMLİ PROJE”

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Şehirdeki trafik, ulaşım sorununu ve nüfusuna göre 2040’a kadar nüfus trendini göz önüne alarak iç trafiği rahatlatacak olan çok önemli bir proje. Görevlerimizden sıfatlarımızdan harici olarak heyecan duyduk. Hayata geçmesi için de işi planlamak karar vermek önemlidir. Şehrimiz tamamıyla hep beraber sahip çıkıp siyasi gücümüzle birlikte bu işi neticelendirmek hepimizin görevi ve sorumluluğu” dedi.

GÜNER, “ÇEVRE YOLU 2030-35 OLARAK ÖNGÖRÜLÜYOR”

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Aslan Güner, “Çevre yolu zaten şehrin ortak aklı bunu söylüyordu. Bilimsel olarak da elimizde veri var. Şehirde algı oldu Çevre Yolu başlayacak diye. Projelendirilmesi bile 2024-25 ve yapılması 2030-35 olarak öngörülüyor. Bu döneme kadar demek ki çevre yolu işi uzayacağına göre kavşak düzenlemeleri çok önem arz ediyor. Ortahisar, Yomra ve Akçaabat genelinde tespit edilmiş. Akçaabat, Baro kavşağı burada da karşımıza çıkmış… Toplu taşıma düzenlemelerinde dolmuş esnafını da etkileyecek şeyler olacak. Akçaabat Haçkalı Baba Hastanesi önündeki kavşaktaki düşüncelerimizde de yanılmamışız” dedi.

ÇAKIROĞLU “MARAŞ CADDESİ TRAMVAYIN DURAĞI ŞEKLİNDE”

Bağımsız Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu, “Ulaşım Ana Planı önümüze engel çıkıyor diyordunuz. Bugün itibariyle ortadan kalkmış oluyor. Mevcut olması işlerin hızlanacağı noktasında sevindirici tarafı. Ana planı yapan firmanın referansları Türkiye’de hangi şehirlerin planlarını yapmıştır ve maliyeti bize ne olmuştur? Ana planlar yapılırken mevcut 50 binlik ve 25 binlik nazım planlarla uyumlu olması lazım. Yatırım Adası vitrin projeydi insanlar heyecanlandı. Ana planda burayı ve limanı göremedim. Çekim alanlarını tam olarak göremedim. 120 km sahilimiz olan şehir olarak bu planda denizin olması gerekmez miydi? Raylı sistem Maraş Caddesi’nin yayalaştırılması olan alanın tramvay durağı şekline geldiğinde girecek olan aracın kauçuk lastikli araçlara mı bırakıyoruz. Nasıl düşünülmüş… İnşallah 900 sayfaya da zaman içerisinde bakarız” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2022, 22:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER