Allah'ın rahmeti bereketi sevgili rehberimiz Hz. Muhammed'in al ve ashabına ve ümmeti Muhammedin üzerine olsun!
Değerli kardeşlerim! Malumunuz o dur ki, yeryüzünde şu anda uygulanmakta olan çeşitli hukuk sistemleri mevcuttur. Avrupa'da Roma hukuku, Amerika'da mason hukuku, Çin'de komünist hukuk ile idare ediliyor! İslam coğrafyasında ise karma bir yapı mevcut, Batıdan kopya edilen kanunlar, gelenek ve görenekler, örf kısmen, İslam hukuku yürürlükte gözükmektedir. Ülkemizde de aynı şekilde Batı'dan kopya edilerek alınan ve şu anda uygulanmakta olan! Batı kanunları mevcuttur. Bu hukuka geçiş nedenimiz Osmanlı'da uygulanan İslam hukukunun çöküşü ve bizi geri bırakması ve irticailiği (gericiliği) tetiklediği içindi. Bunu aşmak için İslam hukuku yerine Roma hukukunu getirdik. Nedeni ise; Roma hukuku biz müslüman milletini daha medeni yapacaktı.! ilkel ve çağdışı olan hukuk ile idare edilemeyecek, çağın bir gereği olan Roma hukukuna geçişle muassır bir medeniyete dahil olacaktık. Nedense medeni olamadık! Bu hukukta bizi medeni ve çağdaş yapmadı... Çünkü "Özü" itibariyle bizim değildi.
Bizim olan hukuk sisteminin temeli "İslam hukuku, kulun Allah’la (c.c.), insanlarla, toplumla ve devletle olan ilişkisini düzenleyen bir disiplindir."
lslam Hukuku’nun temel ilkeleri de bu kaynaklara dayanır. Fıkıh ilmiyle uğraşan kişi olan fakih, hüküm çıkarırken Kur’an ve sünnet doğrultusunda belirlenen ilkelere riayet etmelidir.
Bu ilkelerden bazıları şunlardır:
- Tekliflerde kolaylık
- Helallerde genişlik (Haramlarda sınırlılık)
- Adaletin gözetilmesi
- Cezalarda bireysellik
- Suç ve ceza arasında denge ve Kamu yararının gözetilmesi
Roma'da Hukuku ise; Üç büyük güce bağlı yönetim anlayışı düşüncesi benimsenmişti ve bu üç güç, yönetim ve hukuk anlayışını yansıtmaktaydı. Söz konusu güçler 300 üyeli aristokrasi senato, halk meclisi, konsüller ve yargıyı örgütleyen preatörlerdi. Yönetim ve hukuk anlayışı bu üç erkin elinde bulunmaktaydı. Konsüller kral yetkisine sahip olup monarşiyi temsil etmekteydi. Senato, dönemin aristokrasisiyle ilgiliydi. Halk ise demokrastik yönetim anlayışını temsil etmekteydi. Bu üç erkin mevcudiyeti dahilinde Roma Anayasası, karma hukuk sistemi üzerindeydi.
Roma hukuku mesela köleliği ortadan kaldırmadı. İslam Hukuku Köleliği ortadan kaldırdı. İnsana insan olmayı ne için var edildiğini hatırlattı. Roma hukukunu savunanlar günümüzde cicero'nun savunduğu "Doğal hukuku" temel alırken,
"İslam Hukuku" İlahi merkezli ve eşsiz bir kitab sayesinde "Ölçüyü" mizanı referans alır.
İster Roma hukuku olsun, ister Doğal hukuk olsun, İster Laik hukuk sistemi olsun fark etmez, İslam hukuku karşısında bir değerleri olmadığı gibi itibarlarıda yoktur...
Hüküm Allah'ındır..
Selam ve Selametle Osman LERMİOĞLU