Ulaşım Master Planı'nın sunulduğu toplantıya, Trabzon Vali Yardımcısı Ömer Şahin, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta ve Salih Cora, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu, İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Baro Başkanı Sibel Suiçmez, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Danışman öğretim üyeleri Prof. Dr. Soner Haldenbilen, Prof. Dr. Halim Ceylan, KTÜ’yü temsilen Prof. Dr. Ahmet Melih Öksüz, ilçe belediye başkanları, STK’lar, ulaşım paydaşları ve basın mensupları katıldı.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.
Ulaşım master planının Trabzon şehri için önemli olduğunu belirten Zorluoğlu, "Şehrimizi ilgilendiren çok önemli bir konuyu müzakere etmek için bugün buraya geldik. Yaklaşık bir yıllık süre içerisinde raporumuzu final aşamasına getirdik. Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde Ulaşım Bakanlığımız'ın da onayını alarak Türkiye'nin 'ulaşım master planı' olan 23. büyükşehir olacağız." ifadelerini kullandı.
VERİLER DİKKATLİCE DEĞERLENDİRİLMELİDİR
Bana valilik görevi mi, büyükşehir belediye başkanlığı görevi mi' diye soruyorlar. Ben valilik görevini 4 yıl sürdürdüm ve çok haz aldım. Ancak belediye başkanlığı ile valilik arasındaki en temel fark şehrin sorununu görüp, istişare edip çözüme kavuşturabiliyorsunuz. Ulaşım master planı bu şehirde yıllardır konuşulan ve adım atılmayan bir konuydu. Değerli hocalarımız ve yüklenici firmamız kısa bir sürede çalışmayı ortaya koydu. 21. yüzyıl bilgi ve teknoloji çağıdır. Bu yüzyılda kamu kuruluşları sağlıklı veri aldıklarında çok daha fazla mesafe kat edebiliyorlar. Elbette bu statik bir rapor değil. Bunlar bundan sonrada şehrin ihtiyaçlarına göre revize edilmesi gereken çalışmalardır. Bu planlar yetkililer ve yöneticilerle uygulamaya koyulmalıdır. Buradaki verileri dikkatlice değerlendirerek sorunlar çözülmeli.
Güney Çevre Yolu ve Kanuni Bulvarı projeleri
"Bugün ulaşım sorunlarının çözümüne katkı yapacak önemli öneriler var. Ben de o önerileri inceliyorum. Güney Çevre Yolu projesi bu önerilerin en önemlilerinden biri. Aynı zamanda Kanuni Bulvarı’nın tamamlanması da yine ulaşım master planının önem verdiği konulardan birisi. Tamamlandığında şehrin doğu-batı istikametinde Kanuni Bulvarı'na bağlanacak dikey yollarla şehrin ulaşımının sorunlarının çözümüne ciddi katkı sağlayacaktır. Güney'den gelen Maçka yolunu Karadeniz Sahil Yolu'na bağlıyoruz. Bir taraftan da Kanuni Bulvarı ile Değirmendere'yi dikey yolla birbirine bağlıyoruz. Bu proje ile şehir içi trafiği ulaşımına katkı sağlacağına inanıyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak otogar konusuna el attık. Büyükşehir olarak memnuniyetle ifade edeyim ki Trabzon’da bu dönemki kadar yerel yönetimler anlamında projelerin hayat bulduğu bir başka belediyecilik bulmak biraz olur. Bunu iftiharla söylüyorum. Bu konuda belki mütevazı olamayacağım çünkü her alanda ilkleri yapıyoruz. Bunlardan Ulaşım Master Planı, otogar, sahil rekreasyon projesi, altyapı projesi bazılarıdır."
MARAŞ CADDESİ BU AY SONUNDA TRAFİĞE KAPANIYOR
"Maraş Caddesi’nin yayalaştırılması meselesi var. Çok uzun yıllardır konuşulan ama adım atılmayan bir konu. Ay sonu itibarıyla orayı yayalaştırmak üzere kapatıyoruz. Otoparklar ulaşım meselesidir. Tanjant üzerindeki tam otomatik katlı otopark Türkiye’de 5. olarak faaliyete geçti. İskenderpaşa’nın arkasında yer alan otoparkı yıktık ve 600-700 aracın sığacağı otopark yapıyoruz. Çömlekçi’den bağlantı veriyoruz. Karagöz meydanına sıra geliyor. Oranın da altını otopark olarak yapmayı hedefliyoruz. Bunlar tamamlandığında meydan bölgesinin etrafında 2 bin kapasiteli otopark oluşmuş olacak. Dolayısıyla her boyutuyla Trabzon’da insanların sorun olarak gördüğü ulaşım meselesine el attık. Ulaşım Master Planı, çok önemli çözüm önerileri getiriyor. Bizim bir de SAMP projemiz var. İhale süreci devam ediyor. 70-80 milyon euroluk hibedir."
DOLMUŞ DÖNÜŞÜMÜ YÜZDE 90 TAMAMLANDI
Dolmuş dönüşümünün büyük oranda gerçekleştiğini belirten Zorluoğlu, "Ulaşım ile alakalı 'dolmuş dönüşümü' hep konuşuluyor ama kimse bu konuya el atmadı. Bu dolmuşların artık Trabzon'a yakışmadığını hep söyledik. Olumsuz şartlara rağmen büyük bir mesafe kat ettik. Her bakımdan daha konforlu daha yeni dolmuşlar şehrimizde vatandaşın hizmetinde kullanılıyor. Yüzde 90 civarında bir dönüşüm sağlandı. Böyle büyük bir projenin hayata geçmesi azımsanacak bir iş değildir." dedi.
AKÇAABAT-YOMRA ARASI HAFİF RAYLI SİSTEME UYGUNDUR
Hafif raylı sistem konusunda açıklamalarda bulunan Zorluoğlu, "Gazetelerden, sosyal medyadan 'tramvay, hafif raylı sistem' konusunda eleştirilere karşı 'ulaşım master planını' gösterdim. Bunlar Ulaşım Master Planı'nda ortaya çıkacak duruma göre konuşacağımız projelerdir. Ulaşım Master Planı şimdi finalize oldu. Ulaşım Master Planı'na göre ortaya şu sonuç çıktı: Trabzon şehri; Akçaabat'tan Yomra'ya kadar hafif raylı sistem konusunda rantable bir şehirdir. Hafif raylı proje yapılabilir. Bu önemli bir adımdır. Bu olmadan diğerine geçemiyoruz. bu orjenin içerisinde 25 adet kavşak düzenleme önerisi var. bu öneriler dikkate alındığında şehrin trafik sıkışıklığı önemli oranda azalacak. Hafif raylı sistem için Yomra-Akçaabat arası dedik ancak Arsin'de sanayi ve toplu konutlarla birlikte yerleşme artarsa bu sistem Arsin'e kadar uzanabilir. Çalışmalarımızın ilk etabında 30-31 kilometrelik bir alan için kullanılabilir olduğuna kanaat getirdik. Bunun da 1. etabı Şehir Hastanesi ile Meydan arasındaki bölgedir. Yani 8-10 kilometrelik bir kısım. Burada yolcu sayısı pik yapıyor. Şehir Hastanesi orta ölçekli bir ilçe gibi. Orada çalışanlar ve hastalarla birlikte stadyum da var. Trabzonspor şampiyonluğa yürüyor. Önümüzdeki senelerde de seri şampiyonluklar yaşanabilir. Biz stadyumunda ulaşım sorunu raylı sistemle çözmeyi planlıyoruz. Bundan sonraki süreç, hafif raylı sistemi şehrin sahiplenmesi gerekiyor. Bir bütün olarak bu şehre hep birlikte hafif raylı sistemi kazandırma zamanı gelmiştir." ifadelerini kullandı.
Fatih Bayraktar: Nihai rapor hazırlandı meclise sunuldu
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Bayraktar, toplantıda katılımcılara detaylı sunum yaptı. Trabzon Ulaşım Master Planı sürecine şubat ayında başladıklarını belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: “1 yıl sonra nihai raporunu hazırladık ve Meclis’e sunduk. 30 Büyükşehir belediyesinden 22 büyükşehirde tamamlandı. Tamamlanan sürece devam edeceğiz. Yoğun bir saha çalışması gerçekleştirildi. 60 noktada 1440 saatlik trafik sayımı yapıldı. Motosiklet ve bisiklet sayımları da yapıldı. Her kavşakta günde 4 buçuk saat olmak üzere 126 saat trafik sayımı gerçekleştirildi. 22 bin 647 kişi ile görüşme sağandı. Yol kenarı görüşme anketleri yapıldı, transit trafik oranı yüzde 25-30 olarak görüldü. Toplu taşımada 1030 anket yaptık. Yüzde 92’sinin özel aracı olmadığı tespit edildi. 57 otoparkta anket yapıldı. Yaya anketleri gerçekleştirdik 751 adet. 150 araçla birlikte 1486 sefer yapıyoruz. Hafta içi yüzde 46’sı tam bilet alıyor. 22 durakta 689 aracımız 21 taksi durağında 169 taksimiz, 92 taksi durağında ilçelerde 1080 taksi bulunuyor. 104 farklı hatta 1642 araçla ilçe dolmuşları var. 24 saatte bir araç 23 buçuk saati park halinde yarım saati de hareket halinde oluyor. Otomobil kullanımı yüzde 40, toplu taşıma yüzde 25, yaya olarak yüzde 24, servis olarak ise yüzde 9 olarak tespit edildi. Ayasofya-Köşk teleferik hattı, Meydan-Boztepe-Çukurçayır teleferik hattı önerildi.”
Tramvay konusunda açıklamalar yapan Bayraktar, "Tramvay için yolcu kriterleri incelendi. En yüksek yolcu sayısı 9998 Merkez alternatifi olarak belirlendi. Durak durak çalışıldı. 57 adet durak var. 31 km uzunlukta, yolcu sayısı saatlik 21 bin kişi, bölge çekim sayısı 36, toplu taşıma artırması yüzde 3 olarak ön görüyoruz. Sefer başına kişi sayısı 250 kişi. Ortalama hız 40 km/saat. Seyahat süresinin 46 dakikada tamamlanması planlanıyor. Şehir Hastanesi-Meydan hattında özel araca göre 2.384 saat zaman kazancı var. Seyahat süresi 13 dakika. 7.8 km ve durak sayısı 18 adet. Saatte 6865 günlük 57 bin yolcu olacak. 13 dakikada Şehir Hastanesi’ne varılmış olunuyor. İlk durak şehir hastanesi, stadyum, rekreasyon alanı, Ekopark, tenis kompleksi, Beşirli Sahil Parkı, Ayasofya Camii, Diş Hastanesi, Millet Bahçesi, Valilik, Ortahisar Belediyesi, Kadınlar Pazarı, Meydan bölgesi ve Ganita olarak belirlendi." dedi.
Muhammet Balta: Özverili bir çalışma
AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, şehrin çok ön emli bir sorununun çözüme kavuşturulduğunu belirterek, “Ulaşım, yol medeniyettir. Yatırımcı, turizmci, sağlık hizmeti almaya gelenler Hava yolu, kara yolu, tren yolu ulaşımına bakarlar. Çok şükür Mevla’ya bizler 30 bin km bölünmüş yol yapan, oto yollarıyla, havaalanlarıyla, hızlı trenleriyle ulaşım noktasında Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle yarışacak hale getirdik. Kanuni Bulvarı’nın kamulaştırması fazla olduğu için 100-200 km yol yapabilecek seviyede olmasına rağmen Trabzon’a verilen önemden dolayı kabul edildi. Maliyetleri çok yüksek. Burada 1 km yolun maliyeti Konya’da 5 km’ye bedel. Şehir Hastanesi için özel kanun çıkarıldı Trabzon geri kalmasın diye. Bilim insanlarına söylemek isterim. Japonya’da fay sistemlerinin üzerine inşaatlar yapıyor. İnsanların kafasını karıştırmayın. Yapmadan önce eleştirilebilir. Başladıktan sonra insanların kafasını karıştırmamak lazım. Ulaşım Master Planı için dışarıdan bilim insanları geldi, KTÜ de işin içine katıldı. Ulaşım Dairesi Başkanlığının özverili çalışmasıyla yapıldı. Planımız ve veriler elimizde. Toplu taşıma araçlarının faydasını ve şehre ne kazandırdığını anlatmak gerek. Keza Güney Çevre Yolu. Amacımız Trabzon’a hizmet edip gelecek nesillere yaşanabilir şehir bırakmak. Bunun üzerinde bayağı bir mesafe katettik. Kazma vurulunca sevinci beraber yaşayacağız. Trabzon’a ve bölgeye yakışır şekilde bir havalimanı yapılacaktır. Şehrin iç trafiğini rahatlatmak amacıyla raylı sistem çalışması yapıldı. Destekliyoruz hep beraber. Bu şehir bunları partiler üstü görüp sahiplenmeli. Şoför esnafı da mağdur olmayacak” dedi.
Milletvekili Balta ayrıca, “Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımızla daha önce Almanya’ya gitmiştik. Orada binlerce gurbetçimizle bir araya geldik. Başkanımız orada dedi ki ‘Ben sadece Trabzon’daki Trabzonluların değil dünyadaki tüm Trabzonluların Belediye Başkanıyım. Onun için Trabzon’un tanıtılması çok önemlidir. Belediye Başkanımız çeşitli alanlarda çeşitli ülkelerde Trabzon’un tanıtımı için festivaller yapabilir. Bunları eleştirmek yanlış olur. Çünkü yapılan bu festivallerin bizlere katkısı olur” ifadelerini kullandı.
Salih Cora: Anlamlı bir gün yaşıyoruz
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon için hem şanslı hem anlamlı bir günü yaşadıklarını dile getirerek, “Daima gelişen ve kalkınan bir şehir olması açısından mücadele içindeyiz. Trabzon da hakikaten her geçen yıl gelişmektedir. Sahil yolu ve Tanjant yolu tamamlandı. Kanuni Bulvarı 7.2 milyarlık yatırım. Trabzon aslında ulaştırma yatırımları bakımından ciddi pay alan ama ulaşım ağı olarak istenilen düzeyde olmayan, yatırım miktarı fazla olan illerin başından gelmektedir. Trabzon’a ayrılan pay ortaya koyulduğunda bir şeyler söyleyemediğimiz durumlarla karşılaşıyoruz. Erdoğdu yolu tek şeritli bir yolken duble yol olarak yapıldı. İlçelerimiz arasında kötü şartlar olan yollarımızı da standartlarını iyileştirdik. Bizim ana hedefimiz Güney Çevre Yolu’dur. Her fırsatta bu proje için Ankara’da savunucusuyuz. Ulaşım Master Planı var mıdır dediler. Böyle bir şey yoktu. Bugün Ulaşım Master Planı bizim gömleğin düğmelerini iliklememize imkân sağlayacaktır. Yapılan yatırımların açılan yolların her birinin ciddi katkısı var. Şehir süratle kazanıyor. İvme yakalıyor. 3 tane OSB, Yatırım Adasıyla, ihracatıyla şehir hastanesini hesaba kattığımızda yeni ulaşım aksları kaçınılmaz. Güney Çevre Yolu’nun bu planlar doğrultusunda birinci etabının ihalesinin yapılmasını planlamaktayız. Hafif raylı sistemin şehrimize kazandırılmasının trafiği rahatlatacak ve ileriki tarih vizyonlarına uygun olacağını düşünüyoruz. Güzergâh noktasında doğru bir çalışma yapılmış. Üzerimize bu konuda ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Şehrimize renk ve güç katacaktır. Vizyoner görüntüye kavuşturacaktır” dedi.
Hüseyin Örs: Trabzon'un trafiğini rahatlatacak bir proje
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, ise “Trabzon’un ulaşım problemi uzun zamandır var. Meclis’te sıkça konuşan bir kardeşinizim. Raylı sistem projesi Trabzon’un trafiğini rahatlatacaktır. Güney Çevre Yolu’nun bir an önce burada uygulamaya geçilmesi konusunda ısrarcı olunması gerektiğini düşünüyorum. Sadece trafik sorununu çözen bir proje değil şehirleşme projesidir. İktidarıyla, muhalefetiyle, STK’larla hedefimizin amacımızın Trabzon’a hizmet etmek amacını söyleyerek teşekkür ederim” diye konuştu
Soner Haldenbilen: Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum
Prof. Dr. Soner Haldenbilen, “Büyük işler ekiplerle geçekleşiyor. Önemli olan sonucu nitelikli bir şekilde yapabilmek. Master planın getirdiği bazı sorumluluklar var. Uygulama projesi aşamalarına geçilmesi gerekiyor. Bu sürece katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Halim Ceylan: Trabzon'un artık verisi var
Prof. Dr. Halim Ceylan ise, “Geceleri kalkıp sokaklarda dolaşıp master planı bir noktaya getirdik. Çalıştaylardan elde edilen bir nokta var. Trabzon’un artık verisi vardır. Verisiz konuşulmaz. 2022 yılında Trabzon bir kent estetiğine uygun hafif raylı sisteme kavuşur. Yıllarca konuşuluyordu. Trabzon böyle bir gelişimi gerçekleştirmek zorunda. Birçok kentte TÜMAŞ ekibiyle birlikte ulaşım ana planları yapıldı. Hiçbir toplu taşıma hatlarında oynama olmadan yolcu sayıları çıktı Trabzon’da. Trabzon hareketli bir kent. Ortahisar’da dolmuş yolcusu 1 günde 164 bin. Otobüsler ise 63 bin. Yüzde 24’ü ücretsiz biniş. Mali anlamda yasal düzenleme gerekli” diye konuştu.
Ahmet Melih Öksüz: Hayati derecede öneme sahip
KTÜ’yü temsilen Prof. Dr. Ahmet Melih Öksüz de, “Bu tür bir çalışma siyasi iradenin üstünde değerlendirilmeli. Çok önemli bir çalışma. Trabzon bölgesi açısından öncülük yapıyor. İlk defa bu kadar kesin ve sonuca yönelik çalışma yapıldı. Onlarca toplantı gerçekleştirildi. Sayfa sayısı binlere ulaşan raporlar çıktı. Bu planla Trabzon’un ulaşım sorunu çözülmedi ama bu proje ile bir yerden başlanılmış oldu. Bütün kesimlerin katılımı çok önemliydi. Kent, çıkar gruplarının arenasıdır. Trabzon içinde rekabet edersek bir yere varamayız birlikte hareket etmeliyiz. Raylı sistem önerisi çok önemli önemli hayati derecede öneme sahip. Bunun için prosedürler var. Bir taraftan mücadele etme, kamuoyu oluşturmak zorundayız. Bir sonuç değil bir başlangıç” ifadelerini kullandı.
Emre Tüzemen: Şehrin ortak aklıyla ilerledik
TÜMAŞ Genel Müdürü Emre Tüzemen, “Trabzon’un ulaşım sorunlarının giderilmesi, çevre ve insan odaklı plan oluşturması ilk günden belirlediğimiz ana hedefimizdi. Bu hedef doğrultusunda en çok mutlu olduğumuz şey şehrin ortak aklıyla ilerlememiz oldu. Devam eden ve bitirdiğimiz 1300 projeden bizi en çok heyecanlandıran projelerden birisi oldu” dedi.
Orhan bey zamanında da gündeme geldi hatta başlanıyor söylendi, ama maalesef ortada bir şey yok, inşaAllah olur diyelim