Akçaabat neden su altında kalıyor?

*Afet; İnsan toplulukları için başta can kayıpları olmak üzere ekonomik ve sosyal kayıplar oluşturan, genel hayatı ve insan aktivitelerini belirli bir süre kesintiye uğratarak yaşandığı bölgedeki geniş halk kitlelerini çok yönlü olarak etkileyen, doğal veya insan faaliyeti kaynaklı olaylar genel bir ifade ile “afet” olarak tanımlanmaktadır. Dünya genelinde birçok ülke; bulunduğu coğrafya, iklim koşulları, jeolojik ve topografik özelliklerine bağlı olarak zaman zaman çok önemli boyutlarda mal ve can kaybı ile sonuçlanan meteorolojik orijinli doğal afetlere maruz kalmaktadır (Kılıçer ve diğ., 2000).*

34 yıl önce Akçaabat'ımız çok büyük bir yıkım yaşadı. Maddi ve manevi kayıplarımız oldu. Yaşanan felaketten dolayı kaybettiğimiz canlarımıza rahmet diliyorum. İlçemizde her sağanak yağmurda "Acaba sel mi olacak?" endişesini taşımaktayız. Geçen gün de ilçemiz yoğun bir sağanak yağmurun etkisi altında kaldı. Can kaybı yaşanmazken küçük çaplı maddi hasarlara neden oldu. Şehir merkezi yağan sağanak yağmur nedeniyle sular altında kaldı. Yağmur kanalları suyu tahliye etmekte yetersiz kaldı.

**Neden? Yaşanan felaketin incelemelerine geçmeden önce ilçemizin topografyasını inceleyelim.**

Akçaabat, Beş tepenin eteklerinde kurulmuş bir şehirdir. İlçemizin şehir merkezinden ve mahallelerinden irili ufaklı 7-8 tane dere geçmektedir. Vadi araları dar ve dik konumdadır.

**Neden şehir merkezimizi sular basmaktadır?**

Birkaç teorim olsa da önemli gördüğüm şu şekildedir: Yerleşim yerlerimizdeki yollar yamaçların üzerinden ve dere yataklarına paralel olarak açılmıştır. Yollar, tepelerden dere yataklarına inmesi gereken suları; yollarımızda olması gereken ama yeterli sayıda ve gerekli menfezlerin yapılmamasından kaynaklı olarak bulunduğu düz hattan doğru ilçe merkezine taşıyor. Mevcut taşkınlar, yollarla taşınan sularla yaşanmaktadır. Derelerin bu yağmur sularını çok az taşıdığından ilçe merkezinde bir tehlike arz etmediği görülmektedir. Bu durum bizi yine de yanılgıya düşürmemelidir.

**Kısaca özetlersek:**

İlçemizin içerisinden geçmekte olan yolların altından geçmesi gereken yağmur kanalları yeterli olmadığından, tepelerden şehre doğru gelen yollarda sağanak yağmur yağdığında yapılış şekli nedeniyle dere vazifesi gördüğünden gelen suyun tahliyesinin yapılması için yapılması gereken menfezlerin olmaması ilçe merkezimizde su baskınlarına neden olmaktadır.

**Acilen alınması gereken önlemler:**

Akçaabat'ımızın sel ve su taşkın yataklarının tespit edilmesi ve buralara menfezlerin yapılmasıdır. Ayrıca şehir merkezindeki yağmur suyu kanallarının genişletilmesi ve içlerinin periyodik olarak temizlenmesi gerekmektedir. Dere yatakları temizlenmeli, taşkınlara sebebiyet verecek yerlerde bentler ve su kırıcılar yapılmalıdır. Araba yollarında su taşıyıcı kanalların yapılması elzemdir.

**Uyarı:**

Yerel yönetim kurulunun bu konuya ivedilikle eğilmesi elzemdir.

Selam ve selametle,

**Osman LERMİOĞLU**

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yavuz uzun
Yavuz uzun - 6 ay Önce

Geç onlar derler iskan acılmiş 90 sel unutulmuş dereye gidecek ev olunca sularda ev su basar