Kısa sürede başarıya ulaştı

Çalköy Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Onur Cumur’la, dernek ve faaliyetlerini konuştuk

Kısa sürede başarıya ulaştı

2019’da Akçaabat’ta kurulan Çalköy Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Onur Cumur’la, dernek ve faaliyetlerini konuştuk. 2 yıllık kısa bir sürede ve üstelik salgın sürecinin tam ortasına denk gelmesine rağmen dernek faaliyetlerinde önemli bir yol aldıklarını belirten Çalköy Derneği Başkanı Cumur “Biz üstümüze düşeni yapıyoruz, tüm Çalköylüleri omzumuzdaki yüke destek olmaya davet ediyoruz.” dedi.
Cumur’la söyleşimiz:

Derneğinizi hangi amaçla kurdunuz, nasıl bir düşünceyle harekete geçtiniz?
Akçaabat'ta Çalköylüler oldukça geniş bir nüfusa sahipler. Uzun zamandır burada yaşıyorum ancak oturup sohbet edebileceğimiz veya birlik olacağımız bir alan yoktu.  Köydeki büyüklerimizle de istişare yaparak 2019 yılında böyle bir işe 11 kişiyle koyulduk. Ama kimse bu işe benim inandığım kadar yüksek bir inançla başlamadı.  

Dernek buluşma merkezi hâline mi geldi?
Evet, Çalköy ve civar köylerinin hemen hemen hepsinin buluşma noktası. Resmiyette 180 üyesi var ancak köy halkı ve çevre halktan her türlü desteği görüyoruz.

Peki bu dernek köyün derneği mi, köyün Akçaabat'taki derneği mi?
Köyün derneği bu ancak Akçaabat’ta da faaliyetlerimiz devam ediyor.

Farklı bir dernek var mı diğer köyler için, yoksa tek dernek burası mı?
Akçaabat’ta tek dernek burası. Ancak Çalköy’de başka dernekler de var.

Dernekle ilgili planlarınız neler?
Çalköy’de sosyal olarak hem gençlerin hem öğrencilerin zaman geçirebileceği halı saha, kütüphane gibi ortamlar oluşturmak istiyoruz. Yerden kaynaklanan bir sıkıntımız var, onu çözdükten sonra çok amaçlı salon, düğün salonu ve kapalı spor salonu olarak kullanılacak bir alan planımız var.
Neredeyse belediye hizmeti gibi projeleriniz var. Belde belediyeleri kapandıktan sonra bizim beldemiz köy oldu. Hâliyle ilçe belediyelerinin omzuna yük bindi. Biz de bu tür çalışmalarla sivil toplum kuruluşlarının gerektirdiklerini yapmış oluyoruz. Yayla şenliklerini de böyle yaptık.

Yayla şenliklerinizden bahseder misiniz?
Her yıl 24 Temmuz civarı olan bu sene 29.su yapılan bir şenlik oldu.

Siz kurulalı 3 yıl oldu. Daha önce kim yapıyordu şenliği?
Daha önce Çalköy Belediyesi üstleniyordu. Belde kapandı, Düzköy Belediyesine bağlandık. Düzköy Belediyesinin desteğiyle şenliği biz yürütüyoruz. Elimizden geldiğince kendi imkânlarımızla da destek oluyoruz.

Yurt dışında çok Çalköylü var. Orada nasıl bakılıyor derneğinize, derneğinizi tanıttınız mı?
Avrupa’daki hemşehrilerimizin bize katkısı çok büyük, orada ve burada bizi çok sahipleniyorlar. Mesela bu sene şenliği yurt dışından gelecekler için bir hafta geç yaptık. Özellikle Almanya ve Fransa'daki vatandaşlarımız tarafından çok rağbet görüyor şenliklerimiz.

Hemşehrilerinize bir mesajınız var mı?

Daha çok destek olup ellerini daha çok taşın altına koymalarını istiyorum. Zorlanıyoruz çünkü. Birlik ve beraberlikle daha çok şey başaracağımıza inanıyorum.



 

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2022, 18:56
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet özbaysal
Ahmet özbaysal - 2 yıl Önce

Akçaabat ve Trabzon'da yapılan bicok faliyetin başında geliyor birlik ve beraberliğin köpük olduğu bu zamanda büyük bir çaba harcandıni aynı zamanda sebat spor yeniden hayata geçirme. Ramazanda bir çok hayır hasanat işleri ningordum ve önemli olan sadece çal koylyler değil herkez e kapısı açık olduğunu ve ellerinden geleni yapıyorlar
Niyet iyi olunca iyi şeylerde yapılıyormuş memlekette tebrik ediyorum

SIRADAKİ HABER