Sağanak yağış, olası selin habercisi mi ?

Gazeteci Cengiz Bölükbaşı ile olası Akçaabat selini konuştuk.

Sağanak yağış, olası selin habercisi mi ?

19 Haziran 1990 tarihinde yaşanan sel felaketi ile büyük yıkım yaşayan Akçaabat’ta, felaketin 34. yılında bile yine gerekli tedbirlerin tam anlamıyla alınmamış olması, yağan her yağmurda korkunun yaşanmasına sebebiyet veriyor. Aşırı yağışların bir sel provası yaptığı ilçemizde dün yine aynı manzara yaşandı. Bir binanın istinat duvarı çökerken bazı yollarda hasarlar oluştu. Ölen ve yaralananın olmaması ise en büyük teselli oldu.

Öğle saatlerinde etkili olan kısa süreli sağanak yağışlar ilçe merkezi başta olmak üzere Söğütlü ve Yıldızlı mahallelerinde su taşkınlarına neden oldu. Devlet sahil yolunda da su birikintileri sürücülere zorlu dakikalar yaşattı.

Hafızalardan çıkmayan, 34 yıl önce büyük yıkıma neden olan "sel prova mı yapıyor" sorusunu gündeme getirdi. 6 gün önce Akça TV'de yer alan "Akçaabat sele ne kadar hazır" başlıklı haberde yer vermişik.

Akçaabat Yeni Haber Gazetesi’nden Cengiz Bölükbaşı ile olası Akçaabat selini konuştuk.

Bölükbaşı şunları kaydetti: "Altyapı yetersiz. Devlet sahil yolu (D010) üzerinde taşkınların olması muhtemel, taşacak olan derelerden gelen sel suları deniz tarafına geçemez. Devlet sahil yolu üzerindeki Kavaklı Deresi ile Yıldızlı Dereleri dahil olmak üzere su taşkınları olabilir.

Söğütlü Deresi taşarsa ve sanayi yine 34 yıl önce olduğu gibi su altında kalabilir. Bu taşkınların getirdiği çamurlu toprak, Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesinin ve Karayolları lojmanlarının girişini kapatabilir. Hatta acil girişi bile sel sularının hedefi olabilir.

Elektrik ve internet altyapısı zarar görebilir. Uzun süreli kesintiler kaçınılmaz olur. Taşkın korumaların ve sel tırmığının avantajları ortaya çıkacaktır. Fakat hızla gelen sel suyu üzerleri kapalı olan ilçe merkezinden geçen Dürbinar Deresi üzerindeki yapıların bir kısmını yıkabilir. Kanalizasyon ve temiz su hatları birbirine karışabilir. Halk sağlığı bozulabilir. Sele hazırlık yoktur. Altyapıyla alakalı hiçbir hazırlık yoktur. Eylem planı yoktur. Basit tahliye bacaları bile dünkü sağanakta dolmuş, parkeler sökülme aşamasına gelmiştir. Yağmur suyu hatlarının olmayışı, binaların balkon ve çatı akarlarının kanalizasyona akması sistemi zorlayacak ve kanalizasyon taşacaktır.

İlçemizin hızla artan ekonomik varlığı turizm altyapısının zarar görmemesi olası değil. Bu yüzden Devlet Su İşleri , Akçaabat Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurumları ve vatandaşlar bir araya gelerek acil sel eylem planı ortaya koyumalıdır."

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2024, 14:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan İncehasan
Hasan İncehasan - 3 ay Önce

Tebrik ediyorum güzel bir analiz, inşAllah öyle bir sel felaketi yaşamayız Allah korusun, ben 90 selinde işletmenin aracı içerisinde ortamahalle de sabahlamistim şehre inemedik yollar hep yıkılmıştı

SIRADAKİ HABER