Akça TV | Akçaabat Haber

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Pehlevan: Yağan yağmur ve kar tarım ürünleri için yeterli değil!

TİCARET

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan, bölgede yaşanan yağışların kuraklığa çözüm olmadığını söyledi.

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan, bölgede yaşanan yağışların kuraklığa çözüm olmadığını söyledi. Mahsulün toplanacağı ana kadar kara ve yağmura ihtiyaç olduğunu vurgulayan Pehlevan, yaşanan kar ve yağmur yağışlarının yetersiz olduğuna dikkat çekerken kar yağışının yer altı sularını en büyük kaynağı olduğunu söyledi.

Son günlerde yaşanan kuraklıklara, ne yağan yağmur ne de kar çözüm olamadı. Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Cemil Pehlevan, “Şuanda yağan yağmur önümüzdeki 5, 10, 15 günü kurtardı. Ama hasat dönemleri geldiği zaman bizim yağmura ihtiyacımız var. Yağdı bitti diye bir kural kaide yok. İnsanlar 3 öğün nasıl yemeğe ihtiyaç duyuyorsa toprağında aynen öyle suya ihtiyacı var. Bitkinin besinleri topraktan alabilmesi için bitkinin yağmura, neme ihtiyacı var. Kar, o kadar toprağı yumuşatıyor, azotunu bırakıyor.” dedi.

“HASAT DÖNEMLERİ GELDİĞİ ZAMAN YAĞMURA İHTİYACIMIZ VAR”

Trabzon’a yağan yağmurların devamlılığının önemine dikkat çeken Pehlevan, “Rabbim bize yağmuru verdi bugün rahatlama oldu, önümüzdeki günlerde böyle devam ederse faydası olacak. Şimdi faydası var, yaprak açıyor ama ihtiyaç olduğu zamanlarda da yağması gerek. Önemli olan hasat zamanından önceki zamanlarda yağan yağmurdur. Şuanda ihtiyaç vardı, toprak aldı ama bitmedi önümüzdeki günlerde de yağmura ihtiyaç var. Tarım ürünleri için risk devam ediyor aslında. Şuanda yağan yağmur önümüzdeki 5, 10, 15 günü kurtardı. Ama hasat dönemleri geldiği zaman bizim yağmura ihtiyacımız var. Yağdı bitti diye bir kural kaide yok.” şeklinde konuştu.

“YER ALTI SULARININ EN BÜYÜK KAYNAĞINI KAR KARŞILAR”

Oda Başkanı Pehlevan, kar suyunun toprak için önemine dikkat çekerken kar yağışlarının çiftçi için avantaj sağladığı bilgisini vererek,“İnsanlar 3 öğün nasıl yemeğe ihtiyaç duyuyorsa toprağında aynen öyle suya ihtiyacı var. Bitkinin besinleri topraktan alabilmesi için bitkinin yağmura, neme ihtiyacı var. Kar, o kadar toprağı yumuşatıyor, azotunu bırakıyor. Toprağın su ihtiyacını, yeraltı sularının en büyük kaynağını yağmurdan ziyade kar karşılar. Yer altı suları yeterince suyu aldığı zaman bitkiler yavaş yavaş o suyu özümsemiş, almış olacak. Tabii ki bu sefer verim ve kaliteyi de arttırmış olacaktır. Ve dediğim gibi her zaman da söylüyoruz; kar aynı zamanda toprağa azot da bırakıyor. Yani toplayıp toprağı indiriyor ve bitkilerin besinleri daha kolay almasına vesile oluyor. Yani bir bakıma da kar yağışları çiftçiler için bir avantaj.” ifadelerine yer verdi.

“BİZİM YİNE YAĞMURA İHTİYACIMIZ OLACAK”

Bitkinin yeterince mineral besin maddelerini topraktan alamadığında verim ve kalitenin düştüğünü hatırlatan Başkan Pehlevan, “Çünkü bitkide yeterince mineral besin maddelerini topraktan alamadığı zaman bu sefer verim ve kalite düşüklüğü oluyor, kurumalar görülebiliyor. Bahçelerimizde ıslatmadığımız zaman bu tür sorunlar da ortaya çıkıyor. Ama bunu şunu asla düşünmeyin; bu dönem çok yağmur yağdı... Önümüzdeki günlerde yağmurlar var ve bizim yine yağmura ihtiyacımız olacak. Bitkilerin ihtiyacı olacak. Nasıl ki bizim suya ihtiyacımız, gıda maddesine ihtiyacımız varsa bitkilerin de ihtiyacı var. Onları alacak ve kendini besleyecek.” değerlendirmelerine yer verdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.