Akça TV | Akçaabat Haber

Gürcistan'dan Trabzon'a görme öyküsü...

SAĞLIK

Gözünde, görme azlığı yaşayan Gürcistan uyruklu 57 yaşındaki Merab Gogitidze isimli kişi Trabzon’a gelerek KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde tedavisinin ardından sağlığına kavuştu

Gürcistan’da yaşayan 57 yaşındaki Merab Gogitidze yaklaşık bir aydır devam eden görme azlığı şikayeti nedeniyle KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesine başvurdu. Burada göz Hastalıkları Kliniğinde Prof. Dr. Mehmet kola tarafından muayenesi yapılan hastanının sol gözünde retina ayrılması (Total Retine Dekolmanı) olduğu tespit edildi.
1 AY GEÇ KALINMIŞ BİR SÜREÇ

Yapılan muayene sonrasında hastaya Retina Dekolmanında 1 aylık sürenin geç kalınmış bir süre olduğu ifade edilirek, vakit kaybetmeden ameliyat olması gerektiği bilgisi verildi. Bunun üzerine Goitidze için muayenenin ertesi gün hemen ameliyat için hazırlıklara başlandı.
Yapılan operasyon başarılı bir şekilde sonuçlanırken hasta, takip atamacıyla servise alındı.

OPERASYON NASIL GEÇTİ

Prof. Dr. Mehmet Kola, ““Başarılı operasyon sonrası hastanın retinası, yatışık bir duruma getirildi. Bu sayede el hareketine düşen görme düzeyi artmaya başladı ve aynı zamanda gözün küçülerek görme yetisini tamamen kaybetmesinin önüne şimdilik geçildi. Bundan sonraki süreçte, retina lazerleri tam etki ettiğinde, hastanın gözündeki silikon alınacak ve görme düzeyinde bir miktar daha artma olacaktır.” dedi.

RETİNE AYRILMASI NEDİR?

Retine Ayrılması ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Kola, “Retina ayrılması; çoğunlukla retinada yırtık oluşması sonrasında retina tabakası altına, göz içindeki sıvının geçmesiyle birlikte görme tabakası olan nöral retinanın pigment epitelinden ayrılması olayıdır. Bundan dolayı ayrılan retinanın beslenmesi bozulur, göz içi sıvısı fazla emilir ve göz basıncı düşer. Bunun sonucunda hastalık tedavi edilmediği takdirde, hasta hem görmesini kaybeder hem de göz tonusu giderek azalır ve göz küçülerek kozmetik sorunlara da yol açar. Retina dekolmanı tedavisinde amaç, retinanın altından sıvıyı temizlemek, retinayı eski yerine yerleştirmek ve lazerle yapıştırmaktır. Ameliyattan sonra göze, gaz veya silikon tampon maddesi konur. Silikon lazerle retinal yapışıklık sağlandıktan sonra gözden ikinci bir ameliyatla uygun zamanda alınır. Gazda böyle bir ikinci işlem gerekmez, kendiliğinden 20-40 gün içinde emilerek temizlenir. Gazın dezavantajı, gözde gaz varken hastanın görmesi çok bozulur ve yüksek rakımlı bölgelere hasta seyahat yapamaz. (uçak seyahati, Zigana Geçidi, yüksek rakımlı köyler, yaylalar vb.)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.