Bölgenin en modern yaprak tütün işleme fabrikası Çınarlık mahallesinde 1999 yılında faaliyete geçti.
Akçaabat'ın en önemli gelir kaynağı olan tütün üretimi Ak Parti hükümetinin TEKEL'in özelleştirilmesi ve özel şirketin fabrikayı kapatması nedeniyle durdu. Çünkü devlet tütünü almayacağını açıkladı.
2007- Son Kura çekildi. Akçaabatlı tütün üreticilerinin 2007 yılı ürünlerini Akçaabat Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğüne teslim edecekleri sıralamayı belirleyen kura çekim töreni günü yapıldı.
2007- yılında Akçaabat Belediye Meclisi aldığı karar ile Akçaabat merkezinde atıl durumda bulunan Eski Tekel Binasını görüştü. Toplantıda, Tekel’den devralınan sahil kesimindeki binanın, Yapılan müzakere sonucunda 4 ya da 5 yıldızlı bir otel yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.Özel sektöre verilmesi planlanan binanın 3 yıllık kirasının peşin tahsil edilmesine ve kira müddetinin 15 yıl olmasına da karar verildi.
2008 - Tekel 1 milyar 720 milyon dolara British American Tobacco'ya satılmıştır. Özelleştirme sonrasında dönemin belediye başkanı Şefik Türkmen 'in girişimleriyle Dürbinar Mahallesi'nde bulunan Akçaabat Tekel Tütün İşleme ve Sigara Fabrika yerleşkesinin günümüz mülkiyeti Akçaabat Belediyesine kaldı. 1915 ve 1970 yıllarında yapılan yapının 1915 yılında yapılan kısmının Fransızlar eliyle yapıldığı düşünülmektedir. Yerleşke dört bloktan oluşmaktadır. Ana yerleşke ve Çınarlık Mahallesinde bulunan yaprak Tütün işleme fabrikası KTÜ' ye tahsis edildi. Trabzon Meslek Yüksekokulu oldu.
2009 - Akçaabat Tekel Müdürlüğü’nün 2009 yılı ve daha sonraki yıllarda tütün alımı yapmayacağı bildirildi.
2009- Tekel binasını almak isteyen şirketi ve yasal prosedürü araştırdıklarını ifade eden Türkmen “Bize müracaat eden firma nedir?, Ne iş yapar ve burada nasıl bir faaliyet içinde olabilir gibi araştırmaların yanında, teşvik yasasını da inceliyoruz. Buraya talipli olan arkadaşlar teşvik yasasından yararlanmak istiyor. Bununda birçok prosedürü var. Bunları halletmemiz gerekiyor. Bu arkadaşlar kısa sürede kendilerine teslim edilmesini istiyor. Ama buna karar verecek evet diyecek tek kişi ben değilim. Demokrasi içerisinde çalışan bir meclisimiz var ve bu kararın nihai sonucunu verecek olan da belediye meclisidir” dedi.
2009 -Akçaabat Belediyesine ait olan eski tekel binalarından sonuncusu otel yapımı şartıyla ihale ile kiraya verildi. Şefik Türkmen’in yaptığı ihaleye tek firma katıldı. Muhammen bedeli yıllık 200 bin tl den ihaleye çıkan binaya 200 Bin tl kira teklifi veren Seyranlı Turizm.Tic. A.Ş. ihaleyi kazandı.Binanın 3 yıllık kira bedelinin ise peşin olarak belediyeye ödeneceği belirtildi.
2009 - Akçaabat merkezinde bulunan ve 3 bölümden oluşan eski tekel binalarından bir bölümü Fakülte için K.T.Ü. Ye bir bölümü de Adliye binası olarak Adalet Bakanlığına verildi.
2010- Herry giyimin sahibi Ahmet Sarı, henüz çivi çakılmayan Tekel binası için "Akçaabat'a 5 milyon dolar harcadıklarını ve Temmuz ayında üretime başlayacakları açıklamasını yaptı. Konuyla ilgili Hürriyet Gazetesindeki haber. Herry kadın giyim markasının sahibi Selami Sarı, memleketi Trabzon’da konfeksiyon üretimi yapmak için Akçaabat’taki Tekel binasını 22 yıllığına kiraladı. Üretim planlarken, yerel yönetimin baskısıyla otel yatırımı yapmak zorunda kaldığını belirten Sarı, “Biz de binayı ortadan ikiye böldük. Yarısını otel, yarısını üretim tesisi yaptık” dedi. Japonya’da ne oldu? - Japonya’da 220 mağazalık dev bir department store araştırıp bizi bulmuş. Geldiler, bin tane soru sordular. Anlaştık. İlk 9 bin parçalık siparişi teslim ettik 10 günde tükendi. Sadece 36 beden alıyorlar. Japonya en büyük yurtdışı pazarımız olacak. Trabzon’da üretip Japonya’da satacağız. dedi.
2010 - Üniversite yapılması için İstikbal Üniversitesi’ne Düzköy yolu üzerindeki eski Tekel Akçaabat Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’nün binası ve müştemilatı devredildi. Merhum Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur’un takibi ile 2010 yılında kuruluş evrakları Yüksek Öğretim Kurumuna verilmeye hazır hale gelen İstikbal Üniversitesi hiç kurulmadı. (İstikbal Üniversitesi Fetö organizasyonu olarakta biliniyor)
2016 - Eski Tekel binalarını tekstil fabrikası olarak kullanan şirket ile maaşlarını ödemediği çalışanları ve Akçaabat Belediyesi mahkemelik olmuştu. Belediye, sözleşme şartlarına uymadığı için şirketin tahliye kararını meclisten çıkarken, şirket tahliye kararı için belediyeyi, işçiler de maaşlarını alamadıkları için şirketi mahkemeye vermişti. Uzun yıllar Akçaabat Tekel’i olarak hizmet veren, daha sonra bedelsiz olarak Akçaabat Belediyesine devredilen ve belediye tarafından yapılan bir ihale ile yıllık sembolik bir rakamla kiraya verilen eski Tekel binalarındaki tekstil fabrikası, işletmecisinin zarar ettiği gerekçesiyle kapanmıştı. Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, “Akçaabat Belediye Meclisi, şirketin binayı boşaltması yönünde karar almıştı. Ancak kendileri kararı İdari Mahkemeye taşıdılar. Konu şu an mahkemede. Sonuca göre bizde binayı değerlendireceğiz.” dedi.
2018- Akçaabat şehir merkezinde bulunan ve uzun süredir atıl bulunan Tekel binası otel olmak şartıyla ihale edildi. Akçaabat Belediyesi tarafından ihale yoluyla yıllık 360 bin lira muhammen bedel ile ihaleye çıkarılan Tekel binasında 3 firma katıldı. Küçük Usta Et ve Et Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti adına Mustafa Kalaycı, Üstün Temizlik ve Yemek Hizmetleri adına Adem Polat ve Albe Mobilya adına ise Alper Bektaş ihaleye katıldı. Osman Parlayan Başkanlığında encümen huzurunda yapılan ihalede en küçük artırım 2 bin lira olarak belirlendi. Alper Bektaş'ın 495 bin lirada çekildiği ihale 19. turda 532 liraya kadar çıktı. Bu aşamada kapalı zarf usulü ile teklife geçildi. Kapalı teklifte Mustafa Kalaycı 532 bin 500 tl verirken Adem Polat ise 612 bin 12 tl teklif ederek ihaleyi kazandı. Bu ihale görülen lüzum üzerine iptal edildi.
2019- Tekel Binası ihaleyi alan ilk firmaya Verildi. Akçaabat Belediyesi tarafından eski tekel binalarından sonuncusu otel yapımı şartıyla 2008 yılında ihale ile kiraya verilmiş ve ihaleye tek firma olarak katılan Korlus Ltd.Şti yıllık 30 bin lira teklif ederek ihaleyi kazanmıştır. Aradan geçen süre içerisinde Tekel binasının alt katlarında tekstil fabrikası açan ve üst katlarında da otel için tadilata başlayan firma, ekonomik sıkıntıya düşünce önce otel bölümünün inşaatını durdurmuş, ardından da tekstil atölyesindeki çalışmalara ara vermişti. Öte yandan şartları yerine getirmeyen ilgili firma Akçaabat Belediyesi tarafından tahliye edilmesine karar verildi ve tahliyesi sağlandı. Buna karşılık mahkeme yoluna giden ilgili firma mahkemeyi kazanarak Akçaabat Belediyesi’ni haksız buldu. Haksızlığa uğradığını iddia eden mahkeme sonucu Akçaabat Belediyesi’ne karşı 8.5 milyon liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı ve daha halen devam ediyor. Alınan bilgilere göre, Akçaabat Belediyesi aleyhine 8,5 milyon liralık maddi ve manevi tazminat talep eden firma ile Akçaabat Belediyesi anlaşmak istedi. Tekel binasını geri isteyen firma buna ek olarak 3 yıllık ek kiralama süresi ve binayı otel olarak 9 ayda bitirip faaliyete başlama taahhüdünde bulundu. Buna karşılık açmış olduğu 8,5 milyonluk tazminattan da vazgeçeceğini belediyeye bildirdi.
2021- Tekel Binası Belediyeye Kaldı. Başkan Ekim “Akçaabat Belediyesi mülkünde olan ve daha önce otel ve tekstil fabrikası olması şartıyla 20 yıllığına kiralanan eski Tekel binasının tahliye edildi. Tekel binasındaki kiracısı encümen kararı ile sözleşmesi fesih edilmiştir. Şimdi burasını yeniden ihale edeceğiz. Pandemi şartlarının biraz daha elverişli olmasını istiyoruz. Şuan için planladığımız alttaki dükkanların kurumsal firmalara kiraya verilmesi. Üst kısmını ise otel olarak değerlendirilmesidir. Ama baktık ki daha güzel bir teklif var onu da değerlendiririz. Burada belediyemiz yararına olan her teklife açığız” dedi.
2022- Akçaabat Belediye Meclisi Kasım ayı toplantıları başladı. Toplantıda Tekel binasının 29 Yıllığına kiralanmasına karar verildi. Akçaabat Belediye Meclisi Kasım ayı toplantıları Belediye başkanı Osman Nuri Ekim Başkanlığında toplandı. Hasan Saka toplantı salonunda başlayan meclis gündemine Tekel binasının otel olarak kiralanması geldi. Başkan Ekim, Akçaabat Tekel binasını turizme kazandırmak için çalıştıklarını belirterek, binanın 4 yıldızlı bir otel olmasını istediklerini belirtti. Yapılan oylamada tekel binasının kiralama suresinin 29 yıl olmasının ve bu şekilde ay içerisinde ihaleye çıkarılmasına karar verildi.
İhalede açıklamasında; “Mülkiyeti Akçaabat Belediyesi’ne ait olan, Akçaabat Dürbinar Mahallesi, İnönü Caddesi No: 28 adresinde, F43D22D2B pafta, 469 ada, 13 parsel numaralı ve 2.316,38 m² alan içerisinde bulunan, bodrum + zemin + 6 katlı Eski Tekel Binası mevcut haliyle restore, tadil ve tüm yapım işleri ile bunlarla ilgili bütün ruhsat, abonelik, uygulama, proje vergi ve benzeri masraf ve sorumlulukları ihaleyi alan üzerinde kalmak ve belediyece belirlenecek süreler içerisinde gerekli taahhütleri yerine getirmek koşuluyla; şehirde turizmi geliştirmek üzere turistik otel yapılması şartıyla projelere uygun yapımı ve/veya yaptırılması, yapımdan sonra işletilmesi, işletme süresinden sonra borçsuz ve bedelsiz Yap-İşlet-Devret kapsamında Belediyemize devredilmesi şartlarıyla; 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 45, 46 ve 47. Maddeleri uyarınca açık teklif artırma usulü ile 29 yıllığına kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarılmıştır” denildi.
İhalesi 28/11/2022 Pazartesi günü saat 11:00'de Akçaabat Belediyesi Hasan Saka Toplantı Salonu ve Encümen huzurunda yapılacak olan eski tekel binasının tahmini yıllık kira bedeli 1.000.000,00 TL + KDV olup, geçici teminatı % 3 den 870.000,00-TL, ek teminatı 1.000.000,00-TL’ olarak açıklandı. Kasım 2022- Akçaabat Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Özdemir’in başkanlığında encümen huzurunda gerçekleşen ihaleye tek katılımcı katıldı. Akçaabat’ta otel işletmeciliği yapan firma olan Detay İnşaat Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti. Yıllık 1 milyon lira olan kira bedelini 1 Milyon 200 bin lira teklif eden firma Tekel binasının yeni kiracısı oldu.
2007 yılından bu yana son Tekel binası olan Mevlüt selami Yardım Ortaokulu ile Akçaabat Adliye binası arasında bulunan koca bina kısa bir süre hariç atıl durumda kalmış maddi ve görsel açıdan ciddi kamu kaybına neden olmuştur. Sonuç olarak yetkililerin görevlerini yeterince yerine getirmediği aşikardır. Umarız geçmişte yapılan hatalar tekerrür etmez . ilçemiz ekonomisine katkı sağlayacak bir proje olur.
Bir dönem büyük bir tütün ihracatçısı olan Türkiye 2019 yılında 46.515.120 kg. Tütün ihraç etti ve 253,4 milyon Dolar kazandı. Buna karşılık 107.422.175 kg. Tütün ithal etti ve 541,8 milyon dolar harcadı. TEKEL’in özelleştirilmesi, sigara üretiminin yabancı tekellerin eline geçmesine ve tütün ithalatının artmasıyla Türk tütün üreticilerinin tasfiye olmasına neden oldu. Bugün giderek artan işsizliğin nedenlerinden biri, TEKEL’in özelleştirilmesidir.
Akcatv.com tarafından açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre hazırlanmış dosya haberidir.
GALERİYE GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYINIZ