Akçaabat Belediye Meclis Üyesi Tuncay Demirci, Hıdırnebi teleferiği ile ilgili hatırlatmada bulundu. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine giderken ilçede belediye başkan adaylarının Hıdırnebi Yaylası için çeşitli vaatleri olduğunun ancak hiçbirinin toplam uzunluğu yaklaşık 10 km olan teleferik yapımı için söz etmediğini belirten Demirci, projenin önemine dikkat çekti ve Belediye bütçesi ile yapılabileceğini savundu.
Demirci'nin açıklaması şöyle:
"Mevcut belediye başkanı ve Ak Parti belediye başkan adayı olan sayın Osman Nuri Ekim’in hıdırnebi yaylasına teleferik yapılması için “yatırımcılar bekliyoruz” söylemleri dışında konuyu gündemine alan kimse yok. Anladığım kadarıyla yatırım maliyetinin belediye bütçesinin üzerinde olması sebebiyle böyle bir yatırımın yapılmasının mümkün olmadığını düşünüyorlar. Halbuki yapılacak küçük bir mühendislik çalışması veya araştırmayla yapım maliyetinin sanıldığının aksine belediye öz kaynağı ve yatırım kredisi ile birlikte çok kolay yapılabileceği çok mümkündür. Bu iddiamı iki örnekle ispatlamak mümkündür. Birincisi, İzmit belediyesi 1700 uzunluğunda bir teleferik yaptırmak için profesyonel bir firmaya rapor hazırlatmış ve bu rapor doğrultusunda yatırım tutarı 6,1 milyon Euro olarak hesaplanmıştır. Bir kilometresinin maliyeti 3.588.235 Euro, 10 km maliyeti ise 35.882.350 Euro. Türk lirası olarakta 1.2 milyar liradır. İkinci, hepimizin bildiği Beşikdüzümüzdeki teleferik. Toplam maliyeti konusunda çok büyük spekülatif açıklamalar olmasına rağmen 2018 yılında 100 milyon lira bedelle bitirilmiş ve kullanıma açılmıştır. Daha sonra 2,5 yıl atıl bırakılan bu tesisin uzunluğu 3.6 km’dir. 2018 döviz kuru ve 10 km’lik maliyeti hesaplandığında km maliyeti 4,5 milyon Euro ve 10 km maliyeti 45 milyon Euro olarak hesaplanmaktadır."
OLMAZSA OLMAZ PROJEDİR
"Bu örnekler ülkemizin çeşitli lokasyonlarında yapılan teleferiklerin toplam maliyetleri uzunluklarına bölünerek bulunan km maliyetleri ile mukayese edilebilir ve hep bu aralıkta maliyetle karşılaşılır. Ortalama km maliyeti 4 milyon Euro, toplam maliyeti ise 40 milyon Euro civarındadır. Saatte 1000 yolcu taşıma kapasiteli teleferiklerin yolcudan alınacak bilet bedelleri ise 150-250₺ arasında değişmektedir. Ortalama 200₺ olarak kabul edilebilir ve saatlik 200 bin lira gelir elde edilir. Günlük 10 saat üzerinden günlük gelir 2 milyon, aylık gelir ise 60 milyon lira olduğu hesaplanır. % 50 yanılma payı ile bile aylık 30 milyon lira gelir elde edilmesi çok mümkündür. Ayrıca bu kapasite ile de 8 aylık dönemde çalıştığı düşünürsek bile yıllık geliri 240 milyon lira, toplam yatırım bedelini amorti etme süresini ise 6 yıldan az olduğu kolaylıkla görülebilecektir. Durum böyle iken kimi yatırımcı bekler kimisi ise karayollarının yetki ve sorumluluğunda olan karayolu kavşağını yapmayı vaat ederken Akçaabat’ımız için olmazsa olmaz bu projeyi vaatlerine dolayısıyla gündemlerine almıyorlar. Yinede takdir halkımızındır."
Muhalif 9 Ay Önce
Fantezi yapmanın bir faydası yok. Milyarlık yatırımı belediye kendi bütçesi ile yapmaya kalksa bu sefer de belediye asli görevlerini yapmıyor diye eleştiri getirirsiniz.
Bahadır Bilge 9 Ay Önce
İnternette karşımıza çıkan, şu işi yaparsan şu kadar kazanırsın hesapları gibi olmuş. Ayrıca kendini amorti etme süresi 6 yıl deniyor. Bir belediye başkanı 5 sene için seçiliyor. Neden hem borç yükü altına girsin hem de devamında bir sürü sıkıntı ile uğraşsın. Bu tarz yatırımlar için yap işlet devret modeli en uygun olanıdır. Belediye buradan her sene belirli bir gelir alır. 10 sene sonunda da örneğin, belediye tamamen sahiplenir. Tuncay Bey bu fikirleri çok düşünmesin. Belediye önce asli pek çok hizmetini düzgün yapsın, teleferik işine bakılır.